De BA Privé-leven, beter gekend als de familiale verzekering, vergoedt schade die u door uw fout toebrengt aan derden in het kader van uw privé-leven. De verzekering dekt niet enkel de schade die u zelf toebrengt, maar ook de schade die leden van uw gezin, uw huisdieren, uw gasten of uw huispersoneel veroorzaken aan anderen. Dit voor zowel in België als in het buitenland.

De verzekering is niet verplicht, maar zeker aan te raden. De financiële gevolgen van onopzettelijke daden in gevolge een verstrooidheid, een vergissing of een onoplettendheid kunnen soms heel zwaar zijn, denk maar bv. aan uw dierbare viervoeter die plots al spelend een kind bijt.

Deze verzekering wordt echter vaak verkeerd gezien als een verzekering die enkel nuttig is voor mensen met kinderen of huisdieren. Ook voor alleenstaanden en 60-plussers blijft deze verzekering een nuttig instrument om u te beschermen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • U rijdt met uw fiets tegen een geparkeerde wagen.
  • Tijdens een voetbalpartij met de kinderen, vliegt de bal niet in het doel, maar in het raam van de buren.
  • Uw volle winkelkar bolt vooruit en voor u het weet botst die tegen de wagen die naast u geparkeerd staat.
  • U bent op bezoek bij vrienden en struikelt over uw voeten waardoor u valt en een dure decoratieve vaas (of een ander voorwerp) meesleurt in u val.
  • Uw hond loopt plots de straat over en veroorzaakt een ongeval waarbij een tegenpartij bij betrokken is (een auto of een fietser).
  • U zaagt een boom omver in uw tuin, maar door een verkeerde inschatting valt hij niet op uw eigen gras, maar op de omheining van de buren.
  • U steekt de straat over, maar had een aankomende fietser niet opgemerkt waardoor deze moet uitwijken en tegen een boom of auto knalt.
  • Uw enig paard breekt uit en brengt schade toe aan de tuin van uw buren.

Nieuw bij (heel veel) van zo’n verzekeringen is dat zij ook een fietsbijstand verlenen na een ongeval of pech in België. Dit gaat van het vervangen van een platte band tot het u naar huis brengen na een ongeval waarbij uw fiets vernield werd.