Is jouw tuin al verzekerd tegen een hittegolf?
19 juli 2021
Het is op en top zomer en dat merken we niet alleen aan de zwoele temperaturen, ook de hevige onweersbuien na een hete zomerdag zijn dit jaar weer van de partij. Niet alleen mens en dier kunnen last ondervinden van de hevige weersomstandigheden, ook je tuin kan na een hittegolf beschadigd zijn. Is jouw tuin en alles wat er in staat, wel verzekerd tegen hitteschade? Kom er alles over te weten in dit artikel.
Verlengstuk van de leefruimte
Tegenwoordig is een tuin veel meer dan wat gras met een plastieken tuinset op. Meer en meer mensen maken van hun tuin een verlengstuk van de woonkamer en investeren in een comfortabele loungeset, een goed uitgeruste barbecue of een moderne poolhouse. Jaar na jaar stijgt het aantal zwembaden in ons land, waardoor we dus alleen maar kunnen concluderen: de Belg kiest er meer dan ooit voor om van zijn tuin een echt vakantieoord te maken.
Wat met hitteschade?
Schade door hitte aan het gras of aan tuinmeubilair op het terras is geen uitzondering. Ook een vernieling door een blikseminslag, een ongeluk met je barbecue of het omvallen van een vuurschaal, kan je tuin in een oogopslag vernielen. Wanneer je schade hebt aan je gras, meubels of planten, door hitte, wil je natuurlijk beroep doen op een schadevergoeding. Daarom is het interessant om een tuinverzekering te nemen.
Een verzekering in opmars
Een tuinverzekering kan verlies en schade vergoeden die gevolg zijn van diefstal en natuurrampen zoals brand, bliksem, storm of overstroming. In zo’n situatie gaat het om alles wat zich in de tuin bevindt. Bovendien komt de verzekering ook tussen bij schade aan je gazon of bloemenperk door uitgebroken vee.
Belangrijk om te weten is dat een tuinverzekering tussenkomt bij schade aan opblaasbare zwembaden of zwembaden met buisstructuur, maar niet standaard bij ingebouwde zwembaden. Deze vragen een uitbreiding op de polis. Vraag je makelaar om meer info hierover.
Is het interessant voor mij?
Uiteraard spreekt het voor zich dat als je op een appartement woont met een klein balkon, een tuinverzekering weinig zin heeft. De kans bestaat dan dat jouw gewone brandpolis beperkte schade aan je tuinmeubels of barbecue dekt. Maar verder meer hierover.
Voor eigenaars en huurders die flink geïnvesteerd hebben in hun tuin, is het dan wel weer interessant om te kiezen voor een tuinverzekering. Weet wel dat er in de meeste tuinverzekeringen een relatief laag plafond voorzien is. We raden dus aan op of voorhand duidelijke afspraken te maken over de bijzondere voorwaarden.
Wat met mijn brandpolis?
In sommige omstandigheden dekt de klassieke brandpolis ook schade aan de tuin. Enerzijds bij schade veroorzaakt door noodzakelijke reddingswerken, zoals bijvoorbeeld een vernield gazon door brandweervoertuigen. Anderzijds bij schade door een omgevallen boom van de buren, voor zover u kan bewijzen dat zij hiervoor aansprakelijk zijn.
Ben je van plan om een zwembad te laten plaatsen, heb je er al één of wil je zeker zijn dat al je investeringen in je tuin goed verzekerd zijn? Contacteer dan je makelaar om ervoor te zorgen dat je optimaal verzekerd bent.