Een levensverzekering is een veelzijdige verzekeringsvorm die in verschillende varianten kan voorkomen. Het is een overeenkomst waarbij de verzekeraar belooft een geldbedrag uit te keren in een van de volgende situaties:

  • Op een vooraf bepaalde datum: Bijvoorbeeld op de 65e verjaardag van de verzekerde, mits hij of zij nog in leven is (levensverzekering).
  • Bij overlijden van de verzekerde: Dit staat bekend als een overlijdensverzekering.
  • Een combinatie van beide: In dit geval is er zowel een uitkering bij leven op een bepaalde datum als bij voortijdig overlijden (gemengde levensverzekering).

De verschillende soorten levens- en overlijdensverzekeringen

De term “levensverzekering” omvat verschillende typen verzekeringen, elk met een specifiek doel. Vaak wordt er over levensverzekeringen gesproken wanneer eigenlijk een overlijdensverzekering bedoeld wordt.

  • Levensverzekering: Dit type verzekering is geschikt voor mensen die op een bepaald moment in hun leven extra kapitaal willen opbouwen om specifieke plannen te realiseren. De verzekeraar keert dan een vooraf afgesproken bedrag of rente uit, op voorwaarde dat de verzekerde op die datum nog in leven is. Dit kan bijvoorbeeld dienen als aanvulling op het pensioen, om je levensstandaard na je loopbaan op peil te houden. Als je specifiek voor je pensioen wilt sparen, kun je ook kiezen voor een pensioenspaarverzekering.
  • Tak 21 en Tak 23 verzekeringen: Deze zijn de belangrijkste vormen van levensverzekeringen. Tak 21 omvat ook uitvaartverzekeringen en schuldsaldoverzekeringen.
  • Overlijdensverzekering: Dit type verzekering is bedoeld om nabestaanden financieel te beschermen bij vroegtijdig overlijden van de verzekerde. Het vangt de financiĆ«le gevolgen op, zoals het wegvallen van inkomen, het aflossen van een hypotheek, of het betalen van de erfbelasting.
  • Gemengde levensverzekering: Deze verzekering combineert de voordelen van zowel een overlijdensverzekering als een levensverzekering. Het biedt bescherming aan je nabestaanden en zorgt tegelijk voor een spaarpotje voor later. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld voor je kinderen wilt sparen voor hun studie. Mocht je voortijdig overlijden, dan ontvangen zij de voorziene som.

Belangrijke overwegingen

Levensverzekeringen kunnen zowel dienen als bescherming voor je naasten bij overlijden, als een manier om extra kapitaal op te bouwen voor de toekomst. Bespreek met je verzekeraar welk type levensverzekering het beste aansluit bij jouw doelen.