download

 

Vanaf april 2016 worden voertuigen met een MTM van meer dan 3,5 ton onderworpen aan een kilometerheffing. De heffing vervangt het eurovignet. De jaarlijkse verkeersbelasting blijft bestaan.

Voertuigen die de aard hebben van een landbouw-, bosbouw- of tuinbouwvoertuig, die slechts in beperkte mate worden gebruikt op de openbare weg in België zijn vrijgesteld maar deze vrijstelling moet aangevraagd worden. Werktuigmachines die geen goederen vervoeren zoals mobiele kranen, hoogtewerkers, graafmachines, bulldozers, … alsook oldtimers, mobilhomes, voertuigen met proefrittenplaat (ZZ) en opleidingsvoertuigen zijn NIET onderworpen aan de kilometerheffing en voor deze voertuigen dien je dan ook geen vrijstelling aan te vragen. Bekijk dus goed het inschrijvingsformulier want bijvoorbeeld een hoogtewerken kan ingeschreven staan als landbouwtrekker!

Hoe de vrijstelling aan te vragen:

Eerst neem je 2 foto’s van het voertuig: een vooraanzicht met de nummerplaat en een zijzicht. Deze foto’s sla je op. Verander de naam van het bestand in de nummerplaat.

Indien je niet meer dan 5 aanvragen hebt kan je de vrijstelling online aanvragen: klik hier. De foto’s dien je te uploaden.
Indien je meer dan 5 voertuigen aan te geven hebt dan dien je een spreadsheet aan te maken bvb:

KnipselDit moet je mailen naar kilometerheffing@fb.vlaanderen.be samen met de genomen foto’s.