Het is verstandig om naast uw reisverzekering ook altijd een annuleringsverzekering af te sluiten. Het kan immers zo zijn dat u vlak voor vertrek moet annuleren of uw vakantie moet afbreken. Zonder annuleringsverzekering is het mogelijk dat u voor alle kosten moet opdraaien, tenzij er andere annuleringsvoorwaarden gelden of er sprake is van een negatief reisadvies na de boeking. Een annuleringsverzekering dekt de kosten geheel of gedeeltelijk bij een gegronde reden van annulering, zoals werkeloosheid, scheiding, zwangerschap na boeking, ziekte en overlijden.

Annuleren in verband met terrorisme

We krijgen steeds vaker vragen van mensen die niet willen reizen naar een vakantiebestemming, waar terreur dreigt of heeft plaatsgevonden. De onrust in een gebied is echter juridisch gezien niet voldoende reden voor de reisorganisatie om uw reis kosteloos om te boeken of te annuleren. Uw beslissing niet meer te willen reizen, geldt in principe helaas ook niet als reden om aanspraak te kunnen maken op de annuleringsverzekering. Gelukkig stellen de meeste reisorganisaties zich zeer flexibel op in deze situatie. Zij zijn meestal wel bereid om uw reis kosteloos om te boeken of te annuleren bij een officiële reiswaarschuwing.

Vraag ons naar de voorwaarden

De dekkingen verschillen van verzekering tot verzekering, maatschappij tot maatschappij. Vanwege de vrij hoge premie (percentage van reissom) bij een eenmalige kortlopende annuleringsverzekering kan het interessanter zijn om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Wij vertellen u graag welk type verzekering het best past bij uw persoonlijke situatie.

Toch vertrekken?

Wilt of moet u toch vertrekken naar een getroffen gebied? Volg dan de raad van de FOD Buitenlandse Zaken op:

  • Wees voorzichtig op drukbezochte plaatsen;
  • Wees alert en informeer u over de politieke ontwikkelingen van het land waarheen u reist;
  • Volg de richtlijnen van de plaatselijke overheden op;
  • Meldt verdachte personen en achtergelaten pakjes aan de lokale politie.

U kan zich bij het Belgische FOD Buitenlandse Zaken informeren over de veiligheidstoestand in de bedreigde gebieden. Dit kan op de website: http://www.diplobel.fgov.be of per telefoon: 02/501 81 11.

Voor vertrek

  • Check uw polis en overleg met ons bij onduidelijkheden;
  • Noteer onze contactgegevens (alarmcentrale) in uw vakantiedocumenten;
  • Noteer de nummers van uw paspoort of identiteitsbewijs, ziektekostenverzekering en andere belangrijke gegevens in uw vakantiedocumenten en geef deze door aan een contactpersoon die u thuis kunt bellen bij calamiteiten.

Uw makelaar,

Steeds tot uw dienst