Nog enkele uurtjes werken en je vakantieplannen kunnen van start gaan. JOEPIE! Hoog tijd om de koffer van je wagen in te laden en je biezen te pakken. Maar voor je dat doet, misschien nog even dit checken: reisdocumenten, verzekeringen en onderhoud van je wagen! Je was toch niet van plan om zonder een dubbelcheck de grens over te trekken? Aha goed zo! 

Reisdocumenten? Check!

Voor je je gedachten op nul zet, berg je best de nodige reisdocumenten veilig op. Specifiek hebben we het dan over je identiteitskaart, rijbewijs, reispas, wegenvignet en bankkaarten. Daarnaast dienen er ook enkele essentiële elementen in je auto aanwezig te zijn, zoals een fluohesje, EHBO-koffertje en gevarendriehoek. Bekijk hiervoor op voorhand de regels van het land waar je naartoe trekt, aangezien een gevarendriehoek in sommige landen, zoals Zwitserland, vooraan in je auto dient te liggen in de plaats van achterin.

Onderhoud van wagen? Check!

Uiteraard dient ook je auto de nodige check-ups te krijgen, want het is zowat het belangrijkste vervoersmiddel van je vakantie. Een onderhoudscheck is een absolute must omdat je auto zwaarder beladen is dan normaal, je met verschillende weersomstandigheden te maken hebt en meer kilometers aflegt dan je gewoon bent. Bovendien is het aangeraden om je auto – tijdens vakanties of niet – tijdig op onderhoud te doen. Eens dat achter de rug is, ben je opnieuw een stuk geruster om die honderden kilometers te trotseren.

Verzekeringen? Check!

In België is een BA autoverzekering verplicht, net zoals in alle landen van de Europese Unie. Vergeet deze dus niet af te sluiten als je een nieuwe auto aankoopt. Maar welke verzekeringen heb je nog nodig op reis? Dat hangt af van hoezeer je jezelf safe wil zetten. We zetten enkele aanvullende rekeningen op een rijtje:

  • Familiale verzekering;
  • Omniumverzekering;
  • Rechtsbijstandsverzekering;
  • Bestuurdersverzekering.

Route uitstippelen en voldoende brandstof? Nu ben je klaar!

Wat is een autovakantie zonder een deftig uitgestippelde route? Hopeloos, inderdaad. Een GPS is hierbij een handig hulpmiddel. Wees dus voorbereid! Zo kunnen er bijvoorbeeld wegomleidingen zijn of ellenlange files, waar de technologie soms nog niet volledig op afgestemd is. Check ook op voorhand welke tankstations je op de baan passeert aangezien de prijs van de brandstof verschilt naargelang het land, de regio, alsook het soort snelweg.

Heb je al deze puntjes grondig gecheckt en gedubbelcheckt? Dan kan je zorgeloos op reis vertrekken. On y va!